3 kvinner kommuniserer og har det hyggelig

Alle gode råd fører til stabilt blodsukker. Eller?

Om du har diabetes selv, eller om du har mye kunnskaper om temaet, så er måten du kommuniserer det på viktig.

Jeg kan nesten vedde penger på at hvis du har diabetes, så har du møtt noen som helt sikkert veit akkurat hva du bør gjøre for å få et bedre blodsukker! Og da mener jeg ikke nødvendigvis helsepersonell.

Eller kanskje det nettopp er du som leser dette, som har velmente, og sikkert gode råd, om dette temaet?

Jeg har snakket om det tidligere; diabetes er, uansett type, like individuelt som antall personer som har diagnosen.

I tillegg er sannsynligheten for at du vet bedre enn den som har det, ganske liten. Faktisk selv om du har diabetes og har hatt det lenge. Det kan JEG skrive under på! Jeg lærer stadig noe nytt etter over 30 år med diabetes type1.

La meg forklare hvorfor jeg er så bastant.

Diabetes er en mestringsykdom.

Og for å mestre noe må du ha kunnskaper, og ikke minst erfaring. 

Kunnskapen kan du lese deg opp til, få veiledning og undervisning i, men erfaringen må komme over tid gjennom prøving og feiling. 

Hver dag. Resten av livet. 

Du kan lese om hverdagsmestring og diabetes type 1 på diabetes.no.

Dette er en av grunnene til at jeg mener vi må bli vår egen ekspert.

Vi er avhengig av å få medisinsk oppfølging, veiledning og undervisning av kunnskapsrike og vennlige mennesker, uten fordommer og strenge pekefingre.

Å leve med diabetes handler i stor grad om å få hverdagen til å se mest mulig lik ut som alle andres.

Så når du ser noen du vet har diabetes, spiser sjokolade eller smågodt, eller en kake på kafe, eller tar seg en dram i godt lag – har DU noe med hvorfor de gjør det??

Ville du lurt på det samme hvis det var en person uten diabetes?

Min påstand er at ALLE med diabetes gjør så godt de makter og har kunnskaper om. Det er utrolig mange vurderinger vi gjør før vi spiser en sjokolade eller tar et kakestykke. Og de handler sjeldent om antall kalorier, slik mange andre gjør.

Jeg har tidligere skrevet om diabetestanker, som sier noe om dette.

Men er det ikke bare å?

Dette er et spørsmål jeg til tider får av noen som ikke har diabetes.

«Kan du ikke bare la være å spise sukker? eller ta litt ekstra insulin?«

Jeg skulle ønske det var så lett.

For å styre blodsukkeret, er kunnskaper om kosthold spesielt viktig! Det er en sammenheng mellom de forskjellige næringsstoffene og deres påvirkning, det er ikke bare karbohydrater som påvirker blodsukkeret. Men det får jeg skrive mer om seinere.

Når det gjelder det å sette insulin, er det en egen kunst.

For jo, det ER jo så lett som at du kan sette litt ekstra, men samtidig er det vanskelig å beregne hvor mye du trenger. For akkurat det kan være avhengig av mange andre faktorer enn at det bare er et stykke til med kake.

Forventninger til kunnskap

Vi som har diabetes kommer borti mange som har en forventning om hvordan vi skal styre vår egen sykdom. Til tider kan dette være frustrerende, irriterende, flaut og også skamfullt.

Jeg selv opplevde en gang en kollega, en godt voksen helsefagarbeider, som rett ut sa at hun ble sint på meg, når hun så at jeg hadde kaffe med melk og masse sukker oppi!

Det hun IKKE visste, eller brydde seg med å spørre om, var om jeg hadde lavt blodsukker.

Jeg ble så satt ut, og da ler jeg alltid litt beskjemt, men sa det som det var at jeg hadde “føling”.

Samtidig ble jeg irritert. For hva hadde hun med hva jeg putter i meg??!

Den gang var jeg i 20-åra, men nå i mer voksen alder, ser jeg at det alltid handler om kunnskap, og ofte mangel på sådan. Og slike hendelser er en gylden mulighet til å kommunisere ut blant folk hva som er god kunnskap.

Det er utrolig mange gamle myter der ute om diabetes, selv hos de mest erfarne helsearbeiderne.

Det jeg ønsker at du skal noterer deg bak øret, er at helsepersonell, som ikke jobber med diabetes til daglig eller mangler videreutdanning innen det, har sjeldent mer enn en grunnleggende forståelse av hva dette er. Noen vet knapt forskjell på hypo- og hyperglykemi, eller hva insulin gjør i kroppen.

Likevel kan de ha en mening om hvordan du skal behandle din diabetes.

Velg å kommunisere bedre

Jeg har et ønske om at vi må kommunisere bedre med hverandre.

Helsepersonell, og alle andre som har “gode råd” om behandling, må møte oss som har det, med et åpent sinn og ingen pekefinger. 

Noen hadde kanskje trengt litt hard tilsnakk, men tenk deg godt om og vurder om det er akkurat DIN oppgave. Eller kan du bare vise litt empati og forståelse? Eventuelt kan du jo spørre litt forsiktig om vedkommende vil svare på noen spørsmål.

Og du som har det, kan jo møte andres ukunnskap med kunnskap, vennlighet og litt forståelse for at de ikke har forutsetning for å kunne så mye som deg. Ta deg litt tid til å lære bort hva sykdommen betyr for akkurat deg og dine valg.

Du skjønner ofte fort om den som lytter er interessert i å lære, eller å lære bort. Så får du velge selv hva du ønsker å bruke energi på.

JEG har valgt å bli en kilde til kunnskap. Med ydmyk forståelse for at det er mye jeg ikke kan, selv etter 30+ år i gamet.

Og jeg håper alle dere andre, som også har diabetes, vil bli med på dette!

For hvem kan best informere om hvordan det er å leve med sykdommen, og å kommunisere ut hvor forskjellig vi opplever den?

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.